18 Kasım 2008 Salı

Backster Etkisi

Backster etkisi Parapsikoloji'de bitkisel algılamayı ya da bitkilerdeki psişik algılamayı ifade eden bir terimdir. Bu alanda ilk incelemeleri gerçekleştiren ve bitkilerin de belli ölçülerde paranormal bir duyarlılığa sahip olduğu varsayımını ilk ortaya atan Cleve Backster’a ithafen bitkisel duyarlılık tepkileri onun adıyla adlandırılmıştır.

Aynı zamanda “yalan makinesi” olarak bilinen aygıtın da mucidi olan Backster’ın bu alandaki çalışması, 1966’da bir ev bitkisinin yapraklarına bağladığı elektrotlar aracılığıyla bitkilerde suyun iletim hızını ölçmek amacıyla başladı.Ama deneyi düşündüğü gibi gitmedi ve bambaşka birşey buldu.Yaprağa taktığı elektrotlar; Backster bitkiye karşı bir şey düşününce bir tepki algılıyorlardı.Bu tepki bir kağıda grafik olarak(tıpkı bir sismografta hassa kalemin kağıda titreşimleri kaydetmesi gibi) çiziliyordu.Backster profesyonel bir yalan makinesi operatörü olduğundan gördükleri karşısında şok oldu.Bitkinin verdiği tepkiler ile insanlara takılı bir yalan makinesinde kaydedilen tepkiler birbirinin hemen hemen aynısıydı!

Backster bitkiyi yakmayı düşündü ve kayıt kağıdında hemen bir tepki gördü.Gerçekten şaşırmıştı.İşin garip tarafı aslında bitkiyi yakmayı istemediğinde sadece deneme amaçlı olarak bunu düşündüğünde hiçbir tepki olmamasıydı.Bitki sadece gerçek niyetlere gerçek tepkiler veriyordu!Backster'in bitkiler üzerindeki bu buluşu sadece bir başlangıçtı.
Backster’in “hücresel düzeyde ilgel algılama” olarak sözünü ettiği bitkisel duyarlılık günümüzde Backster etkisi ve bitkisel psişizm adları altında incelenmektedir.

Backster’in yalan makinesinin elektrotlarını bitkilere bağlayarak yaptığı ilk deneylerde, makinenin ibresinin insanların heyecan halleri sırasında çizdiği çizgilere benzer çizgiler çizdiğini saptamıştır. Örneğin bir tehdit veya yaşamsal bir tehlike karşısındaki insan ve bitkinin heyecan halleri esnasında ibre aynı zikzakları çizmekteydi. Ayrıca bir bitki önceden bir yaprağını kesmiş olan insan tekrar kendisine yaklaştığında ibre yine bu zikzakları çizmekteydi; yani bitki o kişinin kendisine yaklaşmakta olduğunu hem hissedebiliyordu, hem de o kişiyi unutmamış olduğunu gösteren bir belleğe sahip olduğunu gösteriyordu.Daha sonra yayınladığı çalışmalarından etkilenen pek çok bilim adamı bitkilerle ilgili çeşitli deneyler gerçekleştirmiştir. 

Bitkiler üzerinde çalışan Parapsikologlar bitkisel psişizmle ilgili şu sonuçlara varmışlardır:

-Bitkilerde kendilerine özgü bir algılama mevcuttur.İnsanların heyecan ve düşüncelerine duyarlıdırlar. Aralarında yüzlerce kilometre uzaklık da olsa sahipleriyle psişik irtibatta olabilirler.
İnsanlarla iletişim kurabilir, onlara yanıt verebilirler.

-Klasik müziğin yanı sıra dua, şefkat, ilgi, sevgi ve şifacı medyumların tesirleri bitkilerin gelişiminin hızlı ve verimli olmasını sağlar. Buna karşılık, kin, nefret, düşmanlık duygularına da duyarsız değildirler, bunları da algılarlar. Çağımızın modern müzik türleri içinde ahenksiz gürültü içerenlerinden ıstırap duyarlar.

-Bir tür bellekleri vardır. Elektrotlar bağlanarak yapılan deneyler göstermiştir ki, bir ev bitkisi daha önce bir yaprağını kesmiş bir kişi bulunduğu odaya girdiğinde grafiklerde korktuğunu gösteren çizgiler belirmekte, kişi odadan çıktığında, grafik çizgileri normale dönmektedir. Yani bitki kendisine önceden zarar vermiş kimseyi unutmamıştır.

-Bitkilerin de heyecansal bir yaşamları vardır. Çevrelerinde bulunanlardan hoşlanabilir, felaket anında “kendini kaybetme” denilebilecek hale girdiklerini gösteren grafik çizgileri çizerler.

Bitkiler düşündüğümüz şeyleri görebilir ve buna göre tepki verirler.Onlar harika birer telepatik alıcıdırlar.
Buda'nın bir sözü vardır:"Ormana eli baltalı bir adam girdiğinde bütün ağaçlar tir tir titrerler."

Hiç yorum yok: